Tarieven en vergoedingen bij diabetes - Podotherapie H&L - Groningen & Hoogezand
16971
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-16971,bridge-core-3.0.8,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive
 

Tarieven en vergoedingen bij diabetes

Tarieven en vergoedingen bij diabetes

Staat u voor uw Diabetes Mellitus (DM)onder behandeling bij de internist of bij uw huisarts, dan worden u voeten jaarlijks gecontroleerd. Bij dit jaarlijkse onderzoek wordt de SIMS classificatie vastgesteld, SIMS 1-3. Als u een SIMS 1-3 krijgt, wordt u doorgestuurd naar de podotherapeut. De podotherapeut voert dan een voetonderzoek uit en op basis van dit voetonderzoek stelt de podotherapeut uw zorgprofiel vast.

De vergoeding vanuit de basisverzekering is alleen van toepassing op de medisch noodzakelijke zorg. Voor de niet medisch noodzakelijke zorg kunt u een losse nota verwachten van de pedicure, variërend tussen de 5 en 15 euro. Dit is verschillend per pedicure; ze bepalen hun eigen tarief voor een complete voetbehandeling.

Vergoeding vanaf zorgprofiel 2

Voor mensen met SIMS 0 of SIMS 1 met zorgprofiel 1 is er geen basisverzekerde voetzorg mogelijk.

 

De vergoeding voor specialistische voetzorg wordt vanaf SIMS 1, zorgprofiel 2 bekostigd uit de basisverzekering. Er is dan sprake van een verminderd gevoel in combinatie met vaatproblemen zonder drukplekken en medische noodzaak.

 

Bij SIMS 2, zorgprofiel 3 is er sprake van of een verminderd gevoel en/of vaatproblemen in combinatie met drukplekken.

Bij SIMS 3, zorgprofiel 4 is er sprake van een wond in het verleden (ulcus), een amputatie, een Charcot-voet of predialyse/dialyse.

 

De zorg wordt rechtstreeks door de podotherapeut bij de zorgverzekeraar gedeclareerd. Wij ontvangen, afhankelijk van het vastgestelde zorgprofiel, een vaste vergoeding voor iedere patiënt die bij ons bekend is.

 

Van het bedrag wat wij ontvangen, betalen wij vervolgens de kosten die bijvoorbeeld de pedicure heeft gemaakt in uw behandeltraject. U ontvangt dus zelf geen factuur van deze medisch noodzakelijke zorg.

Verwijzing van uw hoofdbehandelaar

Let op: er is dus een verwijzing nodig van de hoofdbehandelaar (de huisarts of de internist) voor de podotherapeut. Dit hebben wij nodig als bewijs voor de zorgverzekeraar om de geleverde zorg vergoed te krijgen.

 

Komt u dus bij de internist of huisarts, vraagt u hem of haar dan om een verwijzing met hierop uw SIMS classificatie zodat we deze in onze administratie kunnen opslaan.

Overige voetzorg en aanvullende verzekering

Voor de overige voetzorg, die niet onder basisverzekering valt, is in sommige gevallen vergoeding uit de aanvullende verzekering mogelijk. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van uw aanvullende verzekering en verschilt per verzekeraar. Dit is bijvoorbeeld van toepassing op de levering van podotherapeutische zolen. Het eigen risico is hierop niet van toepassing. De extra kosten/eigen bijdrage bij de pedicure (de cosmetische kosten) kunt u niet indienen bij uw zorgverzekeraar.

Meer informatie over vergoedingen

De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten heeft een overzicht opgesteld van de vergoedingen per verzekeraar.

Kom bij ons langs!